Дія

Антидопінгові слухання відбулися в Комітеті Верховної Ради з питань молоді і спорту

31 травня в Комітеті Верховної Ради України з питань молоді і спорту пройшли слухання на тему: «Антидопінгова діяльність в Україні: виклики та шляхи вдосконалення законодавчого забезпечення».

В обговоренні антидопінгової тематики взяли участь Голова Комітету Андрій Кожемякін, народні депутати України Ольга Саладуха, Василь Мокан, Георгій Мазурашу, Едуард Пращук, т.в.о. Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний, Президент НОК України Вадим Гутцайт, Голова наглядової ради НАДЦ, заступник міністра молоді і спорту України Андрій Чесноков, член МОК Валерій Борзов, керівники спортивних товариств та національних спортивних федерацій, науковці, представники міністерств і відомств.

Директор НАДЦ Сергій Попик презентував національну антидопінгову програму, розповів про результати антидопінгової роботи в 2022-2024 рр., поінформував про найближчі завдання та стратегію розвитку центру на період до 2028 р. 

«Ми зацікавлені в комплексному підході до питань запобігання та боротьби з допінгом у спорті. Тут має бути і вдосконалене антидопінгове законодавства, і впровадження та популяризація антидопінгових знань і освіти від школи до університету, і проведення системних наукових антидопінгових досліджень у відповідних академічних інститутах та вищих навчальних закладах, і правоохоронна робота. У боротьбі з допінгом потрібна синергія і зусилля всіх причетних. Ми вдячні Комітету з питань молоді і спорту за увагу до антидопінгової тематики, за організацією сьогоднішнього своєрідного парламентського антидопінгового форуму. Участь у цьому процесі широкого кола зацікавлених сторін свідчить про актуальність проблеми та готовність до співпраці у боротьбі з допінгом», - зазначив С.Попик.

Під час слухань детально йшлося про необхідність вдосконалення національного антидопінгового законодавства та криміналізацію порушень антидопінгових правил. Домовлено підготувати необхідні пропозиції щодо внесення змін до Закону України "Про антидопінгову діяльність у спорті" та ст. 323 Кримінального кодексу України.

За результатами слухань сформовано рекомендації, які, окрім законодавчої компоненти, передбачають також необхідність включення антидопінгової тематики до навчальних програм закладів загальної середньої та вищої освіти, а також спортивних шкіл, необхідність обмеження доступу до заборонених речовин і методів, зазначених у Забороненому списку ВАДА, відображення заходів з боротьби з допінгом в місцевих та регіональних програмах розвитку фізичної культури і спорту.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux